De tentoonstellingen worden georganiseerd door Margreet Bouman en Ronald Ruseler.

expositieruimte de keuken

MEER INFORMATIE:
www.margreetbouman.nl
www.ronaldruseler.nl

meer over onze collectie:
klik hier

Over Galerie De Keuken en ‘Hier, papier, enter...!’ in het oude Patronaat (november 2000)

Het idee om in De Keuken een tentoonstelling te organiseren was als een soort samenzwering begonnen, omdat er naar ons gevoel tijdens de Kunstlijn niet genoeg te beleven viel. Incidenteel hebben wij altijd aan de Kunstlijn meegedaan, maar omstreeks 2000 vonden wij dat er meer kon gebeuren om kunst onder de aandacht te brengen. Het doel was deels om de keuzemogelijkheden voor liefhebbers van de Kunstlijn te vergroten, anderzijds was het ook bedoeld om uiting te geven aan onze verontrusting over de posities die werden ingenomen ten aanzien van de kunst zelf. Wij zijn nooit onder de indruk geweest van cynisme, kunstondermijnende politieke doelstellingen of leunstoelcommentaar, vandaar dat wij toen besloten twee exposities te organiseren die de tijdgeest van dat decennium weerspraken.

De één in het oude Patronaat waar de tekeningententoonstelling Hier, papier, enter...! te zien was met werk van bevriende kunstenaars die buiten de stad woonden en de andere bij ons thuis waar Herman Geerdink zou exposeren. De naam Galerie De Keuken was snel gevonden en de locatie was gunstig, want De Keuken bevond zich midden in het Haarlems Museumkwartier.
Geerdink kwam met de, voor ons, toepasselijke serie Brood en Spelen; kleurenlino’s op met linnen bespannen ‘kistjes’ in combinatie met wat hij ’koopjes’ noemde. Voor Herman, toen ernstig ziek, was het een bemoediging aan de Kunstlijn mee te doen. Dat zijn Magnum Opus nog zou komen had niemand op die tentoonstelling kunnen bevroeden. Niet veel later namelijk begon hij aan een serie zwart-wit lino’s die met uiterste precisie en geduld gesneden waren. Tot enkele dagen voor zijn dood heeft hij aan deze reeks gewerkt, zich niet realiserend welke prachtige en belangrijke erfenis hij heeft nagelaten.
kunstlijn haarlem

Beide Kustlijnexposities waren wat ons betrof complementair en bleken succesvol, want ze werden druk bezocht en de reacties waren positief. In 2001 volgden C.A. Wertheim en Daniel Levi met een duotentoonstelling. Er was de groepsexpositie waar uiteenlopende disciplines centraal stonden 5-de Natuurlijkheid (2002); met onder andere de keramiek van Gijs Frieling, de aanzet tot het opmerkelijke parfum l’essance de Mastenbroek van Birthe Leemeier en de bruiloftsvideo Wedding Performance van Cees Krijnen met zijn moeder.
Stefan Kasper maakte in 2007 Visite, Visite met een indrukwekkend monumentaal werk op papier in combinatie met een keuze van tekeningen uit onze kunstcollectie. In 2008 was De Keuken onderdeel van de tentoonstelling Tracing Places met de video Kosmos.
Galerie De Keuken is een gelegenheidsinitiatief gebleven en als de noodzaak zich aandient is zij altijd weer beschikbaar.

Haarlem juni 2010
Margreet Bouman
Ronald Ruseler

kunstlijn haarlem kunstlijn haarlem

 

 

 


2017

paul klemann

Paul Klemann - 2010
Water dat door de mond van God stroomt is Heilig
tekening 28,5 x 39 cm

piet zwaanswijk

Piet Zwaanswijk - Z.T. 2015
assemblage, 29 x 45 cm

collectioc
Koos Breukel, Viviane Sassen,Roy Villevoye, Luuk Wilmering,
Bas Princen, Studio Rineke Dijkstra, Jacqueline Bieze

hannah van bart

Hannah van Bart - 1997,
potlood, 36 x 42 cm

Matthias Beckmann 2 U-Bhf Schoenleinstrasse

Matthias Beckmann - U-bhf Schoenleinstrasse 2013

 

christine jean

Christine Jean - 2013
tech mixte/aludibon 33 x 50 cm

 

rob bouwman

Rob Bouwman - Studio Booth Object

 

Looking-for-greener-pastures


Caroline de Bruijn - Looking for greener pastures, 2014

 

bart baele-dessin

Bart Baele - tekening 2014

Bart Baele

Bart Baele - tekening 2001

bart baele dessin

Bart Baele - tekening

Bart Baele

Bart Baele - tekening 1 nov 2005

 

jan peter muilwijk

Jan Peter Muilwijk - tekening

 

 

joseph beuys

Joseph Beuys
Flug des Adlers ins Tal und Zurück

herman geerdink

Herman Geerdink, litho

 
Ateliers Zijlsingel 2000 de Keuken 2000 de Keuken 2001 Museum De Hallen, 2001
kunstlijn
de Keuken 2003 de Keuken 2007 de Keuken 2008 de Keuken 2013
de-Passages, kunstenaars collectief
de Keuken 2014 de Keuken 2015 de Keuken 2016 de Keuken 2017
haarlemse lente 2014