Het Territoriums van Ronald Ruseler

vishal98

‘Open Veld’ – de Vishal, Haarlem

(…) Voordat Ronald aan het onderzoek van het territorium begon, was het absoluut niemandsland, een ‘terra—incognita’, een on-land, maar vooral privédomein.
Ik heb het onderzoek in de loop der jaren van vrij nabij kunnen volgen en de indruk gekregen dat het begon met verkenningen langs de randen van het gebied.
Er was sprake van uitzichttorens, verdedigingswerken, locatie en oriëntatie, door Ronald benoemd als ‘Observatorium’ of ‘Weermiddel’ of bijvoorbeeld alleen maar ‘West’.
‘West’ was vaak verbonden met de overgang tussen land en zee, zonder dat helemaal duidelijk werd of de zee onderdeel uitmaakte van het territorium, daar de begrenzing van was of juist als een soort Atlantis, een verzonken mythologische cultuur, het territorium zelf was.
Hij vond voorwerpen die verwezen naar de elementen; water, vuur, aarde, naar het dagelijkse leven, de astrologie, de tijdsrekening, de taal. Hij vond complete koffertjes met kalenders van weken of maanden of met een semantische inhoud, woorden of zinnen (…).

Uit: Openingstoespraak van Jan Verburg bij de tentoonstelling ‘Reconstructie van een Territorium’ van Ronald Ruseler in De Vishal te Haarlem. november 1993