De Wegen – Het Wilde Oosten

1 Siberië
2 Mongolië
3 Kirgistan
4 Kazachstan
5 Oezbekistan
6 Rajasthan
7 Nepal

Motivatie
In onze studententijd hadden Hans Bouman, Margreet en ik een spaarbankboekje. Wij noemden dat ons Indiaboekje. Als er genoeg spaargeld bijeen was gesprokkeld zouden wij naar India afreizen of met de Trans-Siberië Express oostwaarts trekken.

Die voornemens zijn vroegtijdig gestrand en het Indiaboekje is door ons drieën ergens in een Haarlems restaurantje te gelde gemaakt. Daar kwam voorlopig niets van.
De prioriteiten van Margreet en mij lagen ondertussen elders, omdat wij het leuker en interessanter vonden om alle kunst waar wij op de academie kennis mee hadden gemaakt in levenden lijve op te zoeken en te beleven. Dat hebben wij ook gretig gedaan. Wij reisden, met tussenposen, de kunst achterna door België, Frankrijk, Italië, Joegoslavië, Turkije, Griekenland, Israël, Egypte, om via Tunesië te eindigen in Marokko en door Spanje weer terug te keren naar huis. Zo kreeg onze Imaginaire Reis langzaam vorm.

De Amerika’s
In 1979 maakten wij met vrienden onze eerste intercontinentale reis. Wij bezochten vooral de zuidwestelijke staten van de USA en waren zo aangesproken door de sfeer en het avontuur, dat er reizen volgden door de andere Amerika’s. Het enorme continent hebben wij vanaf Alaska en de noordelijke IJszee tot aan Vuurland met het Beaglekanaal en de Drake Passage grotendeels bereisd.

Ander reispatroon
Er kwam in 2019 een kentering in ons reispatroon en wij richtten onze blik op het Aziatische continent met een cluster van reizen die wij in 2024 hebben afgerond. Deze serie begon met de Trans-Mongolië Express, die vanaf Moskou door Siberië en Mongolië naar Beijing ging. Daarna bezochten wij Kirgistan, Kazachstan en Oezbekistan om uiteindelijk via Rajasthan, dat ligt in het noordwesten van India, te eindigen in Nepal. Het was een behoorlijk project met vele, soms hallucinante ervaringen. Onze Wegen door het Wilde Oosten bleek een succes en een niet aflatende bron van opwinding.

Jantar Mantar 1728: Instrumenten om de loop van de zon, de maan en de sterren te berekenen. Jantar Mantar is de benaming voor een observatorium. Er zijn er vijf en alle zijn ze gelegen in India en werden tussen 1724 en 1735 gebouwd door Maharadja Jai Singh II – Jaipur, India.