Popconcerten

Enige Popconcerten die ik mij herinner – in voorbereiding


Vérgaand, schokkend optreden van Lou Reed (1973)
ELLY DE WAARD – VN Oktober 1973


Popconcerten zijn zelden dramatisch.
Wat Lou Reed in het Concertgebouw teweeg bracht ging ver. Zijn optreden was niet eens meer alleen ontroerend of aangrijpend (dat was het ook), maar in bepaalde opzichten zelfs schokkend. En voor dat schokeffect had Reed deze keer niet zijn muziek en zijn teksten ingezet, maar zichzelf.

Lou Reed werd versuft van het podium gedragen. Het derde album, Berlin, stond op verschijnen.

Concertgebouw 1973

Punk en New Wave trokken eind jaren ’70 steeds meer publiek naar Paradiso. Er waren optredens van The Damned, The Ramones, Talking Heads en Blondie, van Siouxsie & The Banshees, The Clash, The Stranglers en The Jam.

The Stranglers in Paradiso – 1977

Op 8 september 1977 traden The Stranglers op in een afgeladen Paradiso. De groep speelde werk van de dat jaar verschenen elpee ‘Rattus Norvegicus’. The Stranglers verschilden van andere punkbands door de inzet van een orgel, waardoor de muziek herinneringen opriep aan The Doors. De band met de gitaristen Hugh Cornwell en Jean-Jacques Burnel, toetsenist Dave Greenfield en drummer Jet Black oogstte veel succes. Bij de uitvoering van de nummers ‘Peaches’ en ‘Hanging around’ betraden zelfs enkele danslustige toeschouwers het podium.

THE CLASH – 26 SEPTEMBER 1977

Het klonk waarschijnlijk voor geen meter, op de karige p.a. die avond. Maar dat past ook juist wel weer bij de punk van The Clash. Alles leek doordacht, de looks, de gitaren, en het publiek, dat echt onderdeel was van de show. Band en publiek, samen tegen de rest van de wereld. In een klap bekeerde The Clash heel Paradiso tot hun geloof. 
In het voorprogramma speelde Siouxsie & The Banshees.

Blondie live in Paradiso Amsterdam. 19 Nov, 1977

Veel concerten gezien van Brood, maar die in New York was bizar.

Herman Brood op weg naar The Bottom Line. In Greenwich Village, logeerde hij een blok verder op. Zijn optreden werd een afgang en een debacle. Het concert eindigde uiteindelijk wegens dronkenschap. Hij stortte ook nog van het podium. Een mooie herinnering aan Brood en die nacht is het altijd gebleven.
Na zijn optreden reden wij in een treintje taxi’s met de Hollandse Kolonie naar CBGB om er te dansen tot het dag werd. Wij ontbeten in een snackbar om hoek waar opgemaakte mannen met zwart doorlopen mascara-ogen en met rokjes aan naast vroege bouwvakkers in overalls en geblokte shirts aan de toog zaten.