De oproep voor de Arbeidsinzet – Arbeitseinsatz – voor mannen tussen 18 en 35 jaar in Nederland werd op 7 mei 1943 geproclameerd. De mannen werden gedwongen om in Duitsland te werken. Daar was in de meeste gevallen weinig animo voor. Chris wilde het liefst schilderen en tekenen, want dat kon hij goed en dat deed hij graag. Voor werk in Duitsland had hij geen belangstelling en een leven in de kunst werd door zijn omgeving afgeraden. In de kunst viel geen droog brood te verdienen.
De broer van zijn vader Oom Henk, eigenaar van een chique herenmodezaak te Schiedam, had veel connecties. Een van die connecties was diens vriend de heer Keller. Die vond dat Chris moest proberen om werk te krijgen in de werkplaats van de Spoorwegen te Haarlem. Bij de NS zou hij vrijstelling krijgen van deportatie naar Duitsland. Dhr. Keller stelde een brief op, die Chris overschreef en verstuurde. Hij werd aangenomen. Vanaf dat moment was hij gevrijwaard van gedwongen tewerkstelling. Hij kon in aanvang te Haarlem bij zijn de broer van zijn vader, oom Chris, op kamers en daar is hij altijd dankbaar voor geweest.
Rechte rug
Dhr Keller woonde in Vlaardingen. Hij was een lange, statige man die kaarsrecht liep. Omdat hij zo lang was wilde diens vader niet dat hij krom ging lopen. Daarom moest hij als jonge man op de dijk met zijn broer oefenen met een stok tussen de armen om een rechte rug te behouden. Onder supervisie van hun vader liepen ze iedere week over de dijk van Vlaardingen.
Keller woonde op stand in een mooie burgermanswoning aan de Rijkstraatweg in Haarlem-Noord. Met zijn vrouw kwam hij soms bij ons op bezoek en wij bij hen. Hun huwelijk was geen officieel huwelijk, omdat de eerste vrouw van Keller nooit officieel heeft willen scheiden om hem dwars te zitten. Door hun wetteloos samenwonen heeft het stel veel geld moeten sparen voor als er iets met hen zou gebeuren en om financiële moeilijkheden te voorkomen voor het geval dat. Toen de ex overleed openden dhr Keller en zijn vrouw een fles champagne, toostten op hun geluk en traden daarna meteen in het huwelijk. Als kind vond ik het aardige mensen.